全国大学生英语竞赛A类(研究生)历年真题及详解(2007~2014)【部分视频讲解】(txt+pdf+epub+mobi电子书下载)

作者:圣才电子书

出版社:圣才电子书

格式: AZW3, DOCX, EPUB, MOBI, PDF, TXT

全国大学生英语竞赛A类(研究生)历年真题及详解(2007~2014)【部分视频讲解】

全国大学生英语竞赛A类(研究生)历年真题及详解(2007~2014)【部分视频讲解】试读:

视频讲解教师简介

刘家妠,北京科技大学英语语言文学硕士。学习成绩优异,英语专业四级、八级以及四六级均一次性高分通过。教学经验非常丰富,在多家培训机构担任英语辅导老师。所教学生成绩进步显著,成绩喜人。

授课特点:英语发音纯正,课堂气氛轻松,讲课富有很强的亲和力和表现力,注重实战。

全国大学生英语竞赛A类考试2007年初赛试题及详解

Part Ⅰ Listening Comprehension (25 minutes, 30 points) 

Section A (6 points)

In this section, you will hear 6 short conversations. At the end of each conversation, a question will be asked about what was said. Both the conversation and the question will be read only once. After each question, there will be a pause. During the pause, you must read the three choices marked A, B and C, and decide which is the best answer. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the centre.

1. A. Work in the garden.

B. Go to the beach.

C. Watch TV.【答案】A【解析】女士说他们本打算去海边,但是Martin身体不大好,所以她会plant the rose bushes,而Martin则待在家里看电视。【录音原文】

A: Bye, Mark, have a nice weekend.

B: Thanks, same to you. Doing anything exciting?

A: No, not really. We were thinking of going to the beach, but I don’t think Martin is well enough to go. So he will probably stay in and watch TV. And I’ll plant the rose bushes I bought yesterday.

Q: What’s the woman going to do this weekend?

2. A. £ 78.

B. £ 39.

C. £ 36.【答案】A【解析】录音中提到要买2张票,而每张票39 pounds,总共78 pounds。【录音原文】

A: Good morning. Do you have any tickets left for this evening’s performance?

B: Let me just have a look. Well, there’re a few seats left in the front stalls. How many tickets do you want?

A: Just two.

B: Yes, I can give you two in the third row. They are 39 pounds each.

A: 39 pounds! I see. All right, I’ll take them.

B: That’s 78 pounds altogether. You can come to pick them up by 6:30.

Q: What’s the total cost of the tickets?

3. A. A book.

B. A film.

C. An exhibition.【答案】B【解析】对话在讨论一部很著名而又有些暴力的电影(movie)。【录音原文】

A: Well, I’m not sure. It sounds as if the movie is rather violent for us.

B: Yes, but it’s very famous. The director won some kind of award. Peter saw it a few months ago, and according to him, some of it was violent, but it was all done in a very “matter-of-fact” way. Nothing to ... eh ... you know ...

A: OK, then. I suppose it will make a change from comedies.

Q: What are the speakers talking about?

4. A. The item is more expensive than she expected.

B. The item has been seriously damaged.

C. The item obviously doesn’t serve her purpose.【答案】C【解析】女士感到沮丧的原因在于提供给她的产品不合她的要求。【录音原文】

A: Right, let’s have a look. Oh, no.

B: What’s the matter? Faulty?

A: No. but it’s no use.

B: Why?

A: I told them what I needed it for. And they said this one will do, but it obviously won’t. Look!

B: I see what you mean.

Q: Why is the woman disappointed?

5. A. Excited.

B. Annoyed.

C. Worried.【答案】B【解析】根据录音中的关键词“always”及“had enough of”,可推测出女士对于Tom迟到这件事很生气。【录音原文】

A: Look, it’s already 8 o’clock, and Tom said he’d be here by 7.

B: Yes, but you know what the traffic is like at this time of the day.

A: He said he’d make a special effort not to be late. Why does he always do this?

B: Take it easy. There’s probably a reasonable explanation.

A: You mean he’ll give us one of his typical excuses? Well, I’ve had enough of it already.

Q: How does the woman feel about Tom’s being late?

6. A. It will be fine.

B. It will be too long.

C. It will be boring.【答案】C【解析】由第一句话可知他并不期待这次的聚会,因为聚会上的人对他们的工作谈论不休,并自以为是,男士在这样的聚会上无话可说,所以他认为这次的聚会将很无聊。【录音原文】

A: I must admit that I’m not really looking forward to it.

B: No?

A: Well, I’ve been to their parties before, and I don’t suppose this one will be any better. All the same people are going on and on about their jobs.

B: Aha.

A: They all think they are so important. Honestly, I just can’t be bothered with them. I never know what to say. Still I’ve been invited, so I suppose I’d better go.

B: Eh.

Q: What does the man think the party will be like?

Section B (4 points)

In this section, you will hear one long conversation. The conversation will be read only once. At the end of the conversation, there will be a one-minute pause. During the pause, you must read the four questions, each with three choices marked A, B and C, and decide which is the best answer. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the centre.

Questions 7—10 are based on the long conversation you have just heard.

7. How long does it take the man to get to work every morning?

A. Nearly an hour.

B. Half an hour.

C. More than an hour.

8. Why does the man skip breakfast?

A. He’s not hungry in the mornings.

B. He doesn’t have time for it.

C. He thinks what nutrition experts say is rubbish.

9. What does the woman suggest the man do?

A. Plan his time better.

B. Have a sandwich upon arrival at work.

C. Eat more at lunch time.

10. What do the speakers decide to do?

A. Grab something to eat together.

B. Buy a pack of biscuits for lunch.

C. Treat themselves to a nice meal.【答案与解析】

7. A  对话开头男士讲到每个早上他都要花近一个小时的时间在上班的路上。

8. B  男士提到了自己“never have time for breakfast”。

9. C  男士讲自己常常不吃早饭,女士劝他午饭时补回来,也就是让他午饭多吃一些。

10. C  男士最后提议找个好餐馆请女士吃午饭。【录音原文】

A: It’s a vicious circle, really. It takes me the best part of an hour to get here in the morning, so I honestly never have time for breakfast.

B: But you should always have something. According to nutrition experts, it’s the most important meal of the day.

A: That’s a load of rubbish, if you ask me. It’s all very well for them. They’ve probably got time for it. I haven’t. Anyway, when I get to work, I’m plunged into the usual stressful day, and my hunger just sort of evaporates.

B: Yes. I only live around the corner, but I often skip breakfast myself, but I suppose you could always make up for it at the lunch time.

A: I should, but more often than not I just grab a cup of coffee and a few biscuits, or a sandwich.

B: There’s nothing wrong with that. That’s all I ever have when I’m busy.

A: Fine, but what happens as the day wears on is that the less you eat, the less you want to eat. Abstinence seems to suppress the appetite, somehow.

B: Well, I suspect what we ought to be doing is establishing a regular pattern of eating, instead of just grabbing what we can when we can.

A: Em, a sensible conventional diet. There’s no doubt that’s the way to go, so shall we now go and do something for a change? You name the restaurant and I’ll treat you to lunch.

B: That will be nice.

Section C (10 points)

In this section, you will hear 10 short news items. After each item, there will be a pause. During the pause, you must read the question and the three choices marked A, B and C, and decide which is the best answer. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the centre.

11. What’s the nationality of those who died in a western Oklahoma accident?

A. Canadian.

B. American.

C. Mexican.【答案】C【解析】新闻中提到七个墨西哥籍人驾车在结冰的路面上行驶,迎面撞上了一辆大卡车,致使七人全部死亡。【录音原文】

A cold front moving down from Canada and butting up against moisture out of the Gulf of Mexico has produced freezing rain, snow and flash floods from Kansas down to Texas and eastward into Missouri. Cars and trucks getting on icy roads have caused dozens of serious accidents particularly in northern Texas and across Oklahoma.7 Mexican nationals died on the icy road in Western Oklahoma when the van they were in was hit head-on by a large truck.

12. How many Angolan families have been evicted in the past six years?

A. About 10,000 families.

B. About 1,000 families.

C. About 100,000 families.【答案】A【解析】新闻中说到过去的6年中some 10,000 families被强行驱逐出境。evict驱逐,赶出。【录音原文】

Amnesty International issued a report on the forced eviction of some 10,000 families in the past 6 years in order to make way for large-scale housing projects. The human right organization’s researcher from Angola, Mannok Hanmiti, said the evictions are violation of the African charter to which Angola is a party, “These forced evictions are a human right violation and carried out without prior confirmation, without notification, and without any legal recourse for the people who are forcibly evicted.”

13. Which country was the destination of the smuggled uranium 238?

A. Iran.

B. Tanzania.

C. The Democratic Republic of Congo【答案】A【解析】新闻明确提到The shipment was destined for a port in Iran。【录音原文】

In 2005, Tanzanian customs officials seized a large shipment of smuggled uranium 238 which can be used to make materials used in nuclear weapons. The shipment was destined for a port in Iran. A UN investigation team concluded the uranium came from Lumonbashi mine in the Democratic Republic of Congo, a source of high grade uranium that was used to create the bombs dropped by the US on the Japanese cities of Nagasaki and Hiroshima at the end of World War Ⅱ.

14. Why did the Guinean youths go on demonstration?

A. To combat military intervention.

B. To support the striking workers.

C. To protest against the local media.【答案】B【解析】新闻开头讲到Guinean youths游行是为了支持striking workers。【录音原文】

Dozens of people were arrested after Guinean youths took to the street in support of striking workers. Several others were wounded by rubber bullets and tear gas when the military intervene to disperse the demonstration. Mecyco Convoy, a local journalist, reported on the scene. “There were some rack throws and violence and tear gas,” he said. It was really what he called “a hot day” in this general unlimited strike.

15. Where was Henry Tombek assaulted?

A. In Tamworth.

B. In Sydney.

C. In Sudan.【答案】A【解析】新闻提到Henry Tombek说他们在Tamworth受到种族歧视,后来因在Tamworth市中心受到过袭击后就再也不敢去那里了,所以本题答案是选项A。【录音原文】

Tamworth, 595 kms north of Sydney, is the heart and soul of Australian country music. This dispute of the refugees from Sudan threatens to overshadow the annual festival that starts here later this week. A city counselor says it can’t cope with more Sudanese migrants. Refugees already here like 23-year-old Henry Tombek say they’ve suffered racial abusing in Tamworth. Tombek says he rarely ventures into the city center after he was assaulted in what he says was unprovoked race’s detect.

16. How long did the ASEAN’s separate summit meeting last?

A. One day.

B. Two days.

C. Three days.【答案】B【解析】新闻最后一句话提到东盟held the separate summit meeting here Saturday and Sunday,由此可见答案是选项B。【录音原文】

Philippine President Gloria Macapagal Arroyo says the progress of past several days among leaders of foreign ministers from Southeast Asia and its Asian-Pacific neighbors have brought the region a step closer to full economic integration. Mrs. Arroyo says the Association of Southeast Asia Nations (ASEAN) which held the separate summit meeting here Saturday and Sunday can play a key role in reaching that goal.

17. What does the news item say about Senator Obama?

A. He won’t take part in the presidential election campaign.

B. He is the only African-American in the U.S. Senate.

C. He is the most popular politician among African-Americans.【答案】B【解析】A项的内容与新闻内容相悖;C项内容新闻没有提及;B项是新闻原话。【录音原文】

Senator Obama filed the necessary papers creating a presidential exploratory committee as the first step most candidates take before they mount a campaign for the White House. The Illinois Democratic who is the only Africa American in the Senate made the announcement in a recorded message posted on his website.

18. What is the average age in South Asians for heart attack?

A. 58 or 59.

B. 45 or 46.

C. 53 or 54.【答案】C【解析】新闻讲到东南亚心脏病患者的mean age(平均年龄)是53到54岁,其他地区是58到59岁。【录音原文】

A new study in the journal of the American Medical Association confirmed that people from India and other Southeast Asian countries do have heart attacks earlier. Physician Sali Nucer from McMaster University in Hamilton Health Sciences in Ontario, Canada, is one of the researchers. “Age of 53 or 54 is the mean age in Southeast Asia for heart attacks. That is about 58 to 59 in other parts of the world.”

19. How did President Thaho Mbeki react to the reports of the succession battle?

A. By creating a scene of unity.

B. By avoiding encountering the media.

C. By recommending a successor he trusts.【答案】A【解析】根据录音原文中的“danced on stage ... in the show of unity”可知他们是在制造一种团结的假象以回击那些关于争夺总统职位的报道。【录音原文】

South African President Thabo Mbeki danced on stage with senior leaders of the African National Congress in the show of unity ended countering reports of intensifying and sometimes bitter fight to succeed him. Mr. Mbeki did not mention the succession battle that is reported almost daily in the news media. He said only the task ahead is to strengthen the party’s alliance with Trade Unions and South Africa’s Communist Party which has been marked by many public disputes in recent months.

20. What award did the film Babel get?

A. The Golden Globe for best director.

B. The Golden Globe for best dramatic picture.

C. The Golden Globe for best actor.【答案】B【解析】新闻开头讲到Arnold Schwarzenegger宣布Babel获得了金球奖best dramatic picture这一奖项。【录音原文】

California governor and superstar Arnold Schwarzenegger announced the Golden Globe for best dramatic picture, “And the Golden Globe goes to—’ Babel’!” An ensemble film Babel begins with a tragic shooting in the Morocco Desert, and follows with intertwining stories of six families around the world. Mexican director, producer Alejandro Gonzalez Inarritu accepted the award for everyone involved in the production.

Section D (10 points)

In this section, you will hear one passage once. You are required to make some necessary notes when you listen to it. After you hear the passage, you should complete the summary below using the exact words you hear from the recording, not exceeding three words in each blank. Remember to write the answers on the Answer Sheet.

An (21) _____, giving information on more than three quarters of the actors (22) _____ in Britain, is now available on CD-ROM. Some theatrical (23) _____ have over 500 actors on their (24) _____ and it is difficult to remember all their (25) _____. The database lists information on over 5.500 actors and can be searched for details such as past (26) _____ they have appeared in, (27) _____ they might have, and even the colour of their eyes. The database can quickly locate person with (28) _____ and, although Some actors feel it is too impersonal to be of much use, it is certain to change the way actors are chosen for parts in (29) _____. Ring the following telephone number for further enquiries about the (30) _____: 0171-379-6000.【答案与解析】

21. electronic database

(录音第二段提到Fred Harney受到儿子的启发将他代理的演员信息存到电子数据库里,最终他的电子数据库囊括了英国四分之三以上的演员的信息。)

22. registered

(根据录音原文“…three quarters of the proximately 34 thousand actors registered”可知这里答案应为registered。)

23. agencies

(根据录音原文第一段“…the usual procedure would be the contact of theatrical agency ...”及第二段“With some agencies boasting that they represent over 500 performers”可知这里应是指戏剧代理机构。)

24. books

(传统的建立演员档案的方法是通过books,代理商依然采用的是传统方法。)

25. details

(用books建立起来的档案的缺点在于很难记住每一位演员的详细信息,与录音原文中提到的It can be a nightmare trying to remember just which actor has done what or just what an actor can do相对应。)

26. TV shows

(录音曾提到The database lists details of over 5,500 actors, TV shows they have appeared in, special skills they possess, …。本题的信息词是5.500 actors,TV shows是举的一个例子,用来说明前面的The database lists details。)

27. special skills

(they might have与原文中的they possess相对应。)

28. particular qualities

(录音提到“quickly locates only those persons with the particular qualities”。)

29. theatrical shows

(录音提到“they could be missing out on much needed auditions for parts in theatrical shows.”。)

30. product

(本题的信息词在电话号码0171-379-6000,文中最后一句说For product details, ring this number。由此可知答案是product。)【录音原文】

Welcome to Software World. Bring you the very latest information on what is currently available on CD-ROM. Are you a director or producer looking for an unusual actor to play a part in a new movie project? Or with that special look for a new commercial on TV? OK, the usual procedure would be the contact of theatrical agency who will try to sell the idea of using one of the actors listed on their books. Books? Too old fashion for you? Then get yourself a copy of this latest electronic database called “the Electronic Curtain”.

The “bringing child” of casting agent Fred Harney of the Better Talent Agency. He says he got the idea of an actors’ directory from his son playing computer games. Noting that junior had to type in the details of characters in his favorite game, he realized he could do the same for the actors he represents. Eventually he came to include information on nearly three quarters of the proximately 34 thousand actors registered and looking for work in Britain. With some agencies boasting that they represent over 500 performers, the need for this product is not hard to fight them. It can be a nightmare trying to remember just which actor has done what or just what an actor can do.

The database lists details of over 5,500 actors, TV shows they have appeared in, special skills they possess, everything done to the color of their eyes and other distinguishing physical features. By entering the details of the type of person you are looking for, the database quickly locates only those persons with the particular qualities requested. One problem, though, is that many actors feel it is too impersonal and they could be missing out on much needed auditions for parts in theatrical shows. On the other hand, it might just get them that illusive job. The days of nervous nail-biting while waiting around to give an audition could well and truly be over and all because of our small plastic disc.

For product details, ring this number now: 0171-379-6000, that number again, 0171-379-6000.

Part Ⅱ Vocabulary and Structure (10 minutes, 15 points)

There are 15 incomplete sentences in this part. For each blank there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that best completes the sentence. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the centre.

31. Email newsletter marketing is more cost-effective than _____ any other form of marketing that a firm does.

A. really

B. utterly

C. practically

D. specially【答案】C【解析】句意:电子邮件时事通讯营销比几乎所有形式的销售都划算。practically几乎,简直,差不多,常用于口语,意同“almost”或是“nearly”。really真地。utterly完全地。specially特别地。只有C选项符合题意。

32. I think my problems at work _____ the fact that I never really wanted to go into accountancy as a career.

A. bring back

B. stir up

C. lie behind

D. spring from【答案】D【解析】句意:我想我工作中的问题来自于我从来没有真正想过要从事会计这项职业。spring from来自于,来源于。bring back使恢复,使记起。stir up激起,唤起。lie behind是…的原因(理由)。

33. The bill, which was approved in its first reading, bans tobacco advertising in the media, _____ sponsorship of public events by tobacco producers.

A. and so does

B. nor was its

C. as well as

D. and might as well【答案】C【解析】句意:这项法案一提出就获得了通过,它旨在禁止媒体播放香烟广告,也禁止烟草制造商作公共活动的赞助商。as well as和,也。might as well还是……的好,倒不如,不妨。

34. _____ with the truth in small matters cannot be trusted with important matters.

A. No matter who is careless

B. Whoever is careless

C. He is careless

D. As is careless【答案】B【解析】句意:任何在小事上粗心大意的人都不会被委以重任。谓语cannot be trusted with前面缺少主语,No matter who只能引导让步状语从句,Whoever不仅可引导让步状语从句,也可以引导名词性从句,因而B选项正确。

35. That week’s talent included a spectacular dance team from Argentina, a popular rock group, a top vocalist and a magician_____.

A. which made everything in sight disappear

B. that was making all at sight disappear

C. who made all at sight to disappear

D. who made everything in sight disappear【答案】D【解析】句意:那个星期来参加演出的演员包括著名的阿根廷舞蹈队、流行摇滚乐队、优秀歌手以及可以让人们眼前的一切物体消失的魔术大师。magician魔术师,做先行词引导定语从句,连接词要用who。

36. I spent all the winter break with my friends. Not a single day _____ a few hours to myself.

A. I had

B. did I have

C. had I

D. I was having【答案】B【解析】not a single day放在句首时句子要用部分倒装,即把助动词提前,动词had是实意动词have的过去时,其助动词要用did,因此本题答案选择B项。

37. I’m sorry you’ve decided not to go with us on the river trip, but _____ you change your mind, there will still be enough room on the boat for you.

A. even though

B. nevertheless

C. in the event that

D. provided if【答案】C【解析】句意:你不参加我们的河上旅行的决定让我感到很遗憾,但是如果你改变了主意,船上依然有足够多的位置。in the event that如果,万一,引导条件状语从句。even though即使。nevertheless然而。provided和that搭配意为“如果”,但没有provided if的用法。

38. When I first arrived here to take up my new job, I stayed in a hotel, but I soon started looking for a permanent _____, a place to _____ my own.

A. residence; call

B. accommodation; refer

C. household; be

D. habitation; say【答案】A【解析】句意:当我刚来这开始我的新工作时,我住在旅馆,但不久后,我就开始在找一个能长久居住并且属于我自己的地方。residence住宅。accommodation在美式英语中用作复数形式,意为“住宿,膳宿”。household一家人,家庭,家族。habitation住所,指长久或固定的住所或居住地,属于正式用语。“a place call my own”的含义是“我自己的地方”。

39. So, _____, there remains a fundamental question: at what precise time does life begin?

试读结束[说明:试读内容隐藏了图片]

下载完整电子书

若在网站上没有找合适的书籍,可联系网站客服获取,各类电子版图书资料皆有。

客服微信:xzh432

登入/注册
卧槽~你还有脸回来
没有账号? 忘记密码?